Inleiding

Vereniging Unitas heeft ten doel – ter handhaving en ondersteuning van het protestantisme – uit haar daarvoor ter beschikking staande gelden steun te verlenen aan gemeenten van de Protestantse Kerk in Nederland, in de provincies Noord-Brabant en Limburg

Vereniging Unitas beziet jaarlijks de ingediende aanvragen van kerkelijke gemeenten behorend tot de Protestantse kerk in Nederland uit de provincies Noord-Brabant en Limburg voor geldelijke steun voor met name onderhoud en verbetering van onroerende kerkelijke goederen en orgels en incidenteel voor pastorale doeleinden en besluit vervolgens welke bedragen aan welke gemeenten worden uitgekeerd

Vereniging Unitas wenst de toevertrouwde middelen op korte en lange termijn verantwoord en solide te beleggen om aan deze doelen te kunnen blijven voldoen. Hierbij zal het uitgangspunt zijn dat de rendementen uit het vermogen worden aangewend waarbij het vermogen niet zodanig wordt aangetast dat de doelstelling van Vereniging Unitas in gevaar komt.

Hiertoe is onder meer dit beleggingsstatuut voor het belegd vermogen van Vereniging Unitas opgesteld, waarin de beleggingsdoelstellingen zijn gedefinieerd en waarbij de kaders zijn vastgelegd, waarbinnen deze doelstellingen gerealiseerd dienen te worden.

In dit beleggingsstatuut is zowel het strategische beleggingsbeleid als het tactische beleggingsbeleid uitgewerkt. Tot slot zijn de taken en verantwoordelijkheden nader uitgewerkt.

Beleggingsdoelstelling

De belegbare middelen van Vereniging Unitas hebben een beleggingshorizon van minimaal dertig jaar. Met belegbare vermogen is nagenoeg het volledige vermogen van Unitas bedoeld, aangezien de bijdrage van projecten in enig jaar afhankelijk zijn van het resultaat van de vereniging in het voorafgaande kalenderjaar. Het belegbare vermogen is binnen deze periode niet nodig voor financiering van andere doelen of projecten. Dit betekent dat het doel van het vermogen is om rendement te genereren om donaties conform doelstelling te kunnen verrichten. Er is geen vastomlijnd doelvermogen benoemd. Gelet op de omvang van het vermogen dient op een solide wijze invulling gegeven te worden aan het beheer van het vermogen.

Strategisch beleggingsbeleid

Het strategisch beleggingsbeleid wordt voor een periode van 3 tot 5 jaar vastgesteld en bevat de

strategische uitgangspunten.

Risicoprofiel

Het belangrijkste strategische uitgangspunt is de risicograad. Vereniging Unitas is zich terdege bewust van de relatie tussen risico en rendement, waarbij men meer risico dient te accepteren, naarmate men een hoger rendement nastreeft. Gelet op de doelstelling van het vermogen, de horizon en de risicobereidheid is een defensief/neutraal risicoprofiel vastgesteld voor het te beleggen vermogen. Dit betekent dat het neerwaarts risico maximaal –/- 15% mag bedragen.

Asset Allocatie

Aan de hand van dit risicoprofiel is de verdeling van het totale belegde vermogen over de

verschillende beleggingscategorieën bepaald. Deze strategische weging (ook wel “Strategische Asset Allocatie” genoemd) betreft de verdeling van het belegbare vermogen over de hoofdcategorieën “aandelen en obligaties”, waarbij de obligaties het risicomijdende deel van het belegd vermogen vertegenwoordigen en de aandelen het risicodragende deel.

Om deze strategische weging heen zijn tactische bandbreedtes bepaald. Op basis van het voorstaande heeft dit geleid tot de volgende verdeling (neutraal):

Vermogensverdeling Strategische weging Tactische bandbreedte

Aandelen 50% 30%-70%

Obligaties 40% 30%-50%

Liquiditeiten 1% 0-40%

Vorm

Het bestuur van Vereniging Unitas heeft besloten om het beheer van het belegd vermogen van de stichting/vereniging uit te besteden aan een externe vermogensbeheerder. Deze dient zich zowel bij het opstellen van hun beheermandaat als bij de uitvoering ervan te houden aan de uitgangspunten van dit beleggingsstatuut. Vereniging Unitas laat zich hierbij adviseren door een vermogensbeheerder met ervaring met charitatieve instellingen.

Duurzaam Beleggen

Bij het beleggen van het vermogen streeft de vereniging naar een duurzame invulling van het vermogensbeheer waarbij de regels van de UN Global Compact / UN principles for responsible Investments worden gevolgd, ook wel Maatschappelijk Verantwoorde Ondernemingen genoemd.

Verantwoordelijkheden en taken

Het bestuur is verantwoordelijk voor de bepaling van het te voeren strategische beleid van de vereniging, waarvan dit beleggingsstatuut deel uitmaakt. Op basis hiervan verstrekt Vereniging Unitas onder meer een mandaat aan de geselecteerde vermogensbeheerder.

Het toezicht op een gedegen uitvoering van het mandaat door de vermogensbeheerder ligt in de

praktijk bij het bestuur van Vereniging Unitas, vertegenwoordigd door de penningmeester.

Er wordt een beleggingscommissie ingesteld, bestaande uit de penningmeester en een terzake deskundig (bestuurs)lid.

Aan het begin van ieder jaar vinden er besprekingen met de ingeschakelde vermogensbeheerder plaats om het gevoerde beleggingsbeleid en de consequenties ervan over het voorgaande jaar te evalueren. De vermogensbeheerder heeft van het bestuur de opdracht gekregen om binnen de kaders van hun vermogensbeheermandaat de door hen nodig geachte aan- en verkooptransacties te verrichten en om hierover eens per kwartaal schriftelijk verantwoording af te leggen middels een kwartaalrapportage.

Aldus besloten en akkoord bevonden in de bestuursvergadering van 28 oktober 2024.

Voorzitter Penningmeester Secretaris

Mw. J. Eugster-van Bergeijk Dhr. drs. R. Opendorp RA Mw. Ds. S.H.H. Bloemert

Eindhoven, 28 oktober 2024